Fleur Amesz

Fleur Amesz


De Strijd

VARA, NPO 2

“De Strijd, een serie over de gouden eeuw van de arbeider. Gouden eeuw? Hoezo? Omdat in de afgelopen 100 jaar Nederland is opgebouwd tot het welvarende land dat het nu is. Opgebouwd door arbeiders." Dat zijn op 9 oktober de eerste woorden van presentator Gerdi Verbeet aan het begin van de aflevering, De Fabriek. Het is het begin van de 10-delige serie De Strijd, een serie over de geschiedenis van de arbeider in Nederland. In elke aflevering rijdt verslaggever Erik Dijkstra langs talloze historische plaatsen.

Dijkstra ontmoet mensen die iets betekend hebben in de geschiedenis van de arbeiders en praat met historici over bevlogen leiders en belangrijke gebeurtenissen. Hij maakt zijn tocht op het arbeiders vervoermiddel bij uitstek: de brommer.

Op plaatsen waar strijd is geleverd plaatst hij symbolisch een rode vlag, als onderdeel van “De Rode Vlaggenroute”. Op de gevel van een fabriek of op een monument waar arbeiders hun nek hebben uitgestoken voor een betere toekomst. Van Scheemda tot Helmond, van Glanerbrug tot Goes, telkens wordt “De Rode Vlaggenroute” weer iets langer. We zien hoe hard er is gewerkt en wat dat heeft opgeleverd.