Fleur Amesz

Fleur Amesz

bijdrage: research, blogs, vlogs, regie


Beagle, in het kielzog van Darwin

VPRO, NPO 2

De reis die Charles Darwin maakte op HMS Beagle – die van 1831-1836 de wereld over voer – vormde de basis voor diens On the Origin of Species en daarmee de evolutietheorie. Zo veranderde één reis niet alleen onze blik op de mensheid, maar ook op de wereld.

In 2009 sloegen de VPRO, Canvas en Teleac de handen ineen om die reis te herhalen. Gedurende acht maanden en ontelbare uren tv, radio en online producties, reist een nieuwe Beagle-crew Darwin achterna en kijkt hoe het ervoor staat met zijn erfenis én onze toekomst.

Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus 2009 was het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zou duren. Een avontuur dat 35 weken lang te volgen was op televisie, radio, in de VPRO Gids en non-stop op het speciaal ingerichte beagle.vpro.nl.

Ruim twee eeuwen na de reis van de HMS Beagle, treedt Sarah Darwin in de voetstappen van haar over-overgrootvader. Aan boord van de Clipper Stad Amsterdam wordt ze vergezeld door de Vlaamse bioloog Dirk Draulans en de eigenzinnige Britse schrijver Redmond O'Hanlon.

vanaf 14 november 2013 om 22:30 op NPO2