Fleur Amesz

Fleur Amesz

regie:  Britta Hosman
research:  Fleur Amesz
productie:  Marie Schutgens

camera: Maarten Kramer
montage:  Remi van der Heide
eindredactie:  Doke Romeijn en Geert Rozinga


Alleen Verbonden

VPRO, NPO 2

Meer dan 40% van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit zijn niet alleen ouderen, ook steeds meer jonge mensen geven aan te kampen met eenzaamheid.

Door de coronacrisis is noodgedwongen versneld het contactloze tijdperk ingeleid: menig werknemer Zoomt en Slackt er vanuit huis op los. Het is bekend dat te lang alleen zijn mensen ziek maakt. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we de eenzaamheid kunnen tegengaan en hoe we weer meer met elkaar in contact kunnen komen.

Filosoof en psychiater  Damiaan Denys, waarschuwt voor het gevaar van de nieuwe eenzaamheid, voor gevoelens van marginalisering en machteloosheid, van isolement, van buitengesloten zijn en niet gehoord worden. Dit veroorzaakt wantrouwen in instituties en maakt ons vatbaarder voor o.a. populisme en alternatieve werkelijkheden.

VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we het tij kunnen keren. Hoe kunnen we deze crisis het hoofd bieden? Hoe kunnen we onze wereld anders inrichten zodat we elkaar weer zien zoals we zijn: gezelschapsdieren die veel beter functioneren als we samenwerken.

Zondag, 31 januari, 2021,  22:05, NPO 2